29 sierpnia 2015

Śliwkowe crumble

Dziś przepis na łatwy deser, do którego przygotowania wystarczą ulubione owoce i kruszonka. Małe pyszne co nieco w sam raz do popołudniowej kawki. Ponieważ sezon na śliwki właśnie trwa u mnie dziś crumble śliwkowe,  a do wyboru dwie wersje kruszonki, choć mnie osobiście odpowiada bardziej wersja bez płatków owsianych. Jeżeli macie nadmiar śliwek warto zamknąć je w słoikach na zimę.  


crumble śliwkowe

owoce z kruszonką



Śliwkowe crumble:

ok 10 śliwek
0,5 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:
40 g masła
60 g mąki
60 g cukru

Kruszonka owsiana:
80 g mąki owsianej
3 łyżki płatków owsianych
40 g masła
2 łyżki brązowego cukru


Śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki. Oprószyć cynamonem. Jeżeli nie są bardzo słodkie, a lubimy słodkości można je również posypać łyżką cukru. Kokilki albo naczynie do zapiekania nasmarować masłem. Wyłożyć do środka śliwki. Z masła, mąki i cukru i ew, płatków owsianych, przygotować kruszonkę, rozcierając składniki między palcami. Posypać nią owoce. Deser zapiekać ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Najlepiej smakuje ciepły podany z bitą śmietaną.




crumbl owocowe

kruszonka z płatkami owsianymi

SMACZNEGO!

1 komentarz :

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)