26 października 2015

Sok na zimę z dyni, jabłek i marchewki

Przecierowe soki z owoców są bardzo zdrowe i pełne witamin. Jakoś tak kojarzą się na ogół ze sklepowym sokiem Kubuś, choć mnie bardziej z sokiem BoboFrut. Taki sok można z powodzeniem zrobić w domu, spasteryzować i cieszyć się smakiem jesiennych owoców i warzyw kiedy przyjdzie sroga zima. A co najważniejsze wcale nie trzeba dodawać do niego cukru, co często zdarza się w przypadku soków sklepowych.
Do przygotowania soku wybrałam owoce i warzywa z własnego ogródka (oprócz cytryny), co dla mnie dodatkowo zwiększa jego wartość ;) 
Oprócz niżej wymienionych można dodać inne, ulubione owoce, pokombinować z proporcjami. 

pasteryzowany sok marchew dynia jabłko

domowy sok Kubuś


Pasteryzowany sok na zimę z dyni, jabłek marchewki

1,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni lub puree z dyni
1,5 kg obranych, pozbawionych ogryzków i pokrojonych jabłek
1 kg obranej, pokrojonej na małe kawałki marchewki
0,5 kg cukru (można dodać mniej, a najlepiej pominąć)
sok z 3 cytryn
woda

Każde z warzyw ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, a następnie zmiksować każde oddzielnie. (W przypadku marchewki im drobniej ją pokroimy tym szybciej ugotuje się do miękkości. Gotowego puree z dyni nie trzeba oczywiście gotować) Dodać sok z cytryn i opcjonalnie cukier do smaku, a następnie dopełnić wodą do uzyskania odpowiedniej dla nas gęstości soku. Gorący sok przelać do umytych wyparzonych butelek/słoików, a następnie pasteryzować 20 min.

boboFrut Kubuś DIY

owoce i warzywa jesień przetwory


 SMACZNEGO!

Sposób na dynię 2015

2 komentarze :

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)