Śliwkowe crumble:
ok 10 śliwek0,5 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
40 g masła
60 g mąki
60 g cukru
Kruszonka owsiana:
80 g mąki owsianej
3 łyżki płatków owsianych
40 g masła
2 łyżki brązowego cukru
Śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki. Oprószyć cynamonem. Jeżeli nie są bardzo słodkie, a lubimy słodkości można je również posypać łyżką cukru. Kokilki albo naczynie do zapiekania nasmarować masłem. Wyłożyć do środka śliwki. Z masła, mąki i cukru i ew, płatków owsianych, przygotować kruszonkę, rozcierając składniki między palcami. Posypać nią owoce. Deser zapiekać ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Najlepiej smakuje ciepły podany z bitą śmietaną.
SMACZNEGO!
Pysznie :)
OdpowiedzUsuń