12 sierpnia 2015

Jagodzianki

Wszyscy pieką jagodzianki, upiekłam i ja. Kolejne podejście do drożdżowych bułek, tym razem wypełnionych jagodami. Nie są zbyt słodkie, ale takie było założenie. Miłośnicy słodkości mogą kruszonkę zastąpić lukrem, a do ciasta dodać nieco więcej cukru. Pyszne leśne jagody z powodzeniem zastąpi borówka amerykańska. Bułeczki smakują najlepiej jak są świeże, ale raczej nie ma szans żeby jakieś wytrwały do następnego dnia.


drożdżówki z jagodami



Jagodzianki (16 sztuk):

Ciasto:
500 g mąki pszennej luksusowej
250 ml letniego mleka
30 g świeżych drożdży
60 g cukru
75 g miękkiego masła
1 jajko
szczypta soli

Nadzienie:
300 g jagód
3 łyżki cukru

Kruszonka:
75 g mąki
50 g cukru
40 g zimnego masła


Do miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać dwoma łyżkami cukru i czterema łyżkami letniego mleka i zostawić rozczyn do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.  Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki oraz rozczyn i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Jagody umyć, osuszyć i wymieszać z cukrem.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, uformować z niego wałek i pokroić na 16 części. (najpierw na połowę, każdą z nich znowu na połowę i znowu na połowy aż do uzyskania 16 kawałków). Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na placuszek, na środek nałożyć kopiatą łyżkę jagód i zlepić jak pierogi dokładnie dociskając łączenie. Delikatnie uformować bułeczkę i wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce i rozcierać między palcami aż do uzyskania kruszonki.
Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem i posypać obficie kruszonką. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. aż do zarumienienia. Studzić na kratce.

słodkie drożdżówki z kruszonką i jagodami

jagodzianki z kruszonką

słodkie bułki z jagodami


SMACZNEGO!

Letnie owoce

1 komentarz :

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)