Jagodzianki (16 sztuk):
Ciasto:500 g mąki pszennej luksusowej
250 ml letniego mleka
30 g świeżych drożdży
60 g cukru
75 g miękkiego masła
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie:
300 g jagód
3 łyżki cukru
Kruszonka:
75 g mąki
50 g cukru
40 g zimnego masła
Do miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać dwoma łyżkami cukru i czterema łyżkami letniego mleka i zostawić rozczyn do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki oraz rozczyn i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Jagody umyć, osuszyć i wymieszać z cukrem.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, uformować z niego wałek i pokroić na 16 części. (najpierw na połowę, każdą z nich znowu na połowę i znowu na połowy aż do uzyskania 16 kawałków). Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na placuszek, na środek nałożyć kopiatą łyżkę jagód i zlepić jak pierogi dokładnie dociskając łączenie. Delikatnie uformować bułeczkę i wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce i rozcierać między palcami aż do uzyskania kruszonki.
Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem i posypać obficie kruszonką. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. aż do zarumienienia. Studzić na kratce.
SMACZNEGO!
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń