ok. 200 g podłużnych biszkoptów
Przygotować tortownicę z wyjmowanym dnem, o średnicy ok. 20 cm. Biszkopty przyciąć aby jedna część była równa. Boki tortownicy wyłożyć biszkoptami, obciętym końcem do dołu, ciasno jeden przy drugim.
Krem owocowy:
250 g sera mascarpone200 ml śmietany kremówki 30%
50 g cukru pudru
2,5 łyżeczki żelatyny
50 ml zimnej wody
200 g świeżych malin
Żelatynę namoczyć w 50 ml zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać śmietanę i miksować aż do momentu aż masa stanie się sztywna. Żelatynę podgrzać aż do całkowitego rozpuszczenia i zostawić do ostudzenia. Maliny umyć, osuszyć, zmiksować i przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Owoce i żelatynę dodać do masy śmietanowej i całość zmiksować.
Masę delikatnie przelać do tortownicy (powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości biszkoptów) i wstawić do lodówki.
Pianka owocowa:
400 g owoców - jagód, malin, porzeczek, truskawek (u mnie po 200 g malin i borówek)100 g cukru pudru
2,5 łyżeczki żelatyny
250 ml śmietany kremówki
Żelatynę podobnie jak przy kremie namoczyć w zimnej wodzie, a następnie podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Owoce wraz z cukrem podgrzać na patelni aż puszczą sok i lekko się zagotują. Zmiksować je na gładką masę i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Dodać żelatynę i zmiksować. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do owoców i dokładnie wymieszać. Można ją odstawić do lodówki i kiedy będzie lekko ścięta przelać na krem. (Dzięki temu mamy pewność że pianka nie wycieknie między biszkoptami). Torcik wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały. Przed podaniem udekorować świeżymi lub mrożonymi owocami.
SMACZNEGO!
Pyszności. Piękny torcik!
OdpowiedzUsuńTaki delikatny i leciutki, wygląda naprawdę cudownie! :)
OdpowiedzUsuń