Razowe ciastka
125 g masła100 g brązowego cukru (można pominąć jeżeli nie chcemy aby ciastka były słodkie)
1 jajko
szczypta soli
250 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
1 łyżeczka cynamonu
2 - 3 łyżki mleka
Masło zmiksować na puszystą masę. Dodać cukier i pozostałe składniki i wyrobić na jednolite ciasto. Jeżeli będzie zbyt suche można dodać łyżkę mleka, ew. dosypać nieco mąki jeżeli będzie za lepkie. Owinąć w folię spożywczą, i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm i wycinać ciastka. Układać je na matę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 18 min. w 180 st C do zarumienienia. Studzić na kratce.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku, aby zachowały chrupkość.
UWAGA jeżeli do przygotowania ciasteczek używacie foremek stempli ciasto powinno być dobrze schłodzone, można je nawet włożyć do zamrażalnika na ok. 15 min.
SMACZNEGO!
Fakt:) są zachwycające :)
OdpowiedzUsuńsuper ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń