Spód sernika:
110 g masła
100 g gorzkiej czekolady
1 szklanka cukru
2 jajka
110 g mąki
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Masło i połamaną na kawałki czekoladę wrzucić do garnuszka i podgrzewać na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia składników. Dokładnie wymieszać powstały sos i odstawić. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać sos czekoladowy i ponowni zmiksować na gładką masę. Na koniec wsypać przesianą mąkę i całość dokładnie zmiksować.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią czekoladową masę. Piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Wyjąć i zostawić do przestudzenia. W tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowa:
500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego 200 ml śmietanki kremówki
3/4 szklanki cukru pudru
3 jajka
2 płaskie łyżki cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dodatkowo
300 g wiśni
Zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę, ale niezbyt długo. Masę przelać na spód brownie. Wiśnie wydrylować i równomiernie wcisnąć w masę serową. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st C. i piec ok 60 - 90 minut aż masa się zetnie. Studzić w uchylonym piekarniku a po całkowitym wystygnięciu wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Wierzch sernika udekorować konfiturą wiśniową, na którą przepis znajduje się w poprzednim poście.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)