Suflet to delikatny deser na bazie jajek, zapiekany w piekarniku. Pod wpływem temperatury rośnie ponad poziom foremki, tworząc delikatną piankę. Przygotowanie sufletu wcale nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać. Najważniejsze o czym należy pamiętać, to że suflet nie lubi gwałtownych zmian temperatur, należy go podać zaraz po wyjęciu z piekarnika, ponieważ szybko opada. W moim przepisie wystarczą tylko trzy składniki - jajka, cukier i likier amaretto. Można również wykorzystać likier o innym smaku, albo zastąpić go sokiem z cytryny lub pomarańczy. Kwadrans i gotowe!
Suflet (2 porcje):
2 jajka (osobno białka i żółtka)3 łyżki cukru pudru
20 ml likieru amaretto
Piekarnik rozgrzać do 170 st. C. Foremki nasmarować masłem i oprószyć zwykłym cukrem.
Żółtka utrzeć z 1 łyżką cukru i likierem. Białka ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru, aż powstanie sztywna błyszcząca piana. Delikatnie połączyć ubite białka z żółtkami. Masę przełożyć do foremek i wstawić do piekarnika na ok. 10 min. do lekkiego zarumienienia. Suflet powinien wyrosnąć ponad poziom foremki. Suflet można jeszcze potrzymać w wyłączonym piekarniku przez kilka minut do mocniejszego zarumienienia i przez chwilę przytrzymać w otwartym piekarniku. Wyjąć, oprószyć cukrem pudrem i od razu podać, ponieważ dość szybko opada.
SMACZNEGO!
Cudo!
OdpowiedzUsuń