Sernik wiedeński
1kg tłustego sera białego trzykrotnie zmielonego (użyłam wiaderkowy)
100g masła
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
5 jajek
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po jednym jajku i za każdym razem potem ucierać. Dodać stopniowo ser cały czas ucierając a na koniec przesiane mąki i ekstrakt waniliowy.
Dno tortownicy o średnicy ok.23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na to ciasto.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i zmniejszyć temperaturę do 150 st.C i piec ok. 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez parę godzin.
Czekoladowa polewa
80g gorzkiej czekolady40g masła
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszać. Posmarować nią sernik.
* bazowałam na tym przepisie
SMACZNEGO!
Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńsernik właśnie w piekarniku ☺
OdpowiedzUsuń