Konfitura z wiśni:
1 kg wydrylowanych wiśni
1 kg cukru
1/4 l wody
Przed drylowaniem owoce należy umyć, osuszyć i usunąć ogonki. Wodę z cukrem zagotować i na tak przygotowany wrzący syrop włożyć owoce i ogrzewać do zagotowania. Konfitury gotować ok pół godziny na wolnym ogniu. W czasie gotowania nie mieszać ich ale jedynie potrząsać naczyniem. Pianę która powstaje na powierzchni należy na bieżąco usuwać.
Konfitury pozostawić do następnego dnia w chłodnym pomieszczeniu. Na drugi dzień ponownie gotować je wolnym ogniu, od czasu do czasu wstrząsając naczynie, aż owoce staną się szkliste. Co ważne owoce nie powinny rozpaść się w trakcie gotowania.
Gorące konfitury przełożyć do wygotowanych, osuszonych i wyprażonych w piekarniku słoików, przykryć wygotowanymi i suchymi nakrętkami i od razu zamknąć.
Syrop z wiśni:
2 kg wiśni1,5 kg cukru
1 szklanka wody
Owoce umyć, osączyć i wydrylować. Zalać szklanką wody i obgotować ok 5 min., a następnie zmiażdżyć i wycisnąć z nich sok. Dodać do niego cukier i gotować aż cukier całkowicie się rozpuści. Na bieżąco usuwać tworzące się szumowiny. Gorący syrop zlać do wygotowanych, osuszonych i wyprażonych w piekarniku butelek i od razu zamknąć wygotowanymi, suchymi nakrętkami. Butelki odwrócić do góry dnem i zostawić do przestygnięcia.
Po gotowaniu konfitur pozostaje również sporo syropu, który zlewam do butelek j.w.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)