06 sierpnia 2015

Konfitura i syrop z wiśni

Konfitury są wspaniałym dodatkiem do ciast, deserów, czy słodkiego pieczywa. Ja konfiturę z wiśni wykorzystuję najczęściej do przekładania tortów, a syrop do nasączania tortowych biszkoptów. Zarówno konfitury jak i syrop doskonale nadają się jako dodatek do deserów, np. budyniu. Przygotowanie konfitur z wiśni jest dość czasochłonne, a najmniej przyjemnym procesem jest drylowanie owoców. Warto jednak poświęcić trochę czasu aby przygotować coś tak pysznego. Do przygotowania konfitur wykorzystuje się świeże, dojrzałe, nieuszkodzone owoce. Najlepiej gotować je w płaskich naczyniach, emaliowanych albo ze szkła żaroodpornego.

konfitura wiśniowa

syrop wiśniowy



Konfitura z wiśni:

1 kg wydrylowanych wiśni
1 kg cukru
1/4 l wody

Przed drylowaniem owoce należy umyć, osuszyć i usunąć ogonki. Wodę z cukrem zagotować i na tak przygotowany wrzący syrop włożyć owoce i ogrzewać do zagotowania. Konfitury gotować ok pół godziny na wolnym ogniu. W czasie gotowania nie mieszać ich ale jedynie potrząsać naczyniem. Pianę która powstaje na powierzchni należy na bieżąco usuwać. 
Konfitury pozostawić do następnego dnia w chłodnym pomieszczeniu. Na drugi dzień ponownie gotować je wolnym ogniu, od czasu do czasu wstrząsając naczynie, aż owoce staną się szkliste. Co ważne owoce nie powinny rozpaść się w trakcie gotowania. 
Gorące konfitury przełożyć do wygotowanych, osuszonych i wyprażonych w piekarniku słoików, przykryć wygotowanymi i suchymi nakrętkami i od razu zamknąć. 



Syrop z wiśni:

2 kg wiśni
1,5 kg cukru
1 szklanka wody

Owoce umyć, osączyć i wydrylować. Zalać szklanką wody i obgotować ok 5 min., a następnie zmiażdżyć i wycisnąć z nich sok. Dodać do niego cukier i gotować aż cukier całkowicie się rozpuści. Na bieżąco usuwać tworzące się szumowiny. Gorący syrop zlać do wygotowanych, osuszonych i wyprażonych w piekarniku butelek i od razu zamknąć wygotowanymi, suchymi nakrętkami. Butelki odwrócić do góry dnem i zostawić do przestygnięcia.



Po gotowaniu konfitur pozostaje również sporo syropu, który zlewam do butelek j.w.


SMACZNEGO!





Letnie owoce

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)