04 czerwca 2015

Racuszki z kaszy manny z bitą śmietaną i konfiturą

W starej książce kucharskiej natknęłam się na przepis na racuszki z kaszy manny. Podane z bitą śmietaną i konfiturą są idealne na słodką przekąskę na wszystkich łakomczuchów.

 
placuszki z kaszy manny z konfiturą i bitą śmietaną


Racuszki z kaszy manny


(ok. 12 sztuk niewielkich placuszków)

100 g kaszy manny
250 ml mleka
szczypta soli
2 jajka
20 g masła
30 g cukru
tłuszcz do smażenia

Kaszę ugotować na mleku na gęsto. Zostawić do przestudzenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Przestudzoną kaszę zmiksować dokładnie z żółtkami, masłem, cukrem i solą. Powstałą masę delikatnie wymieszać z pianą. Placuszki nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złocisty kolor.
Ostudzone podawać z bitą śmietaną i konfiturą. Same również są pyszne.

pancakes z bitą śmietaną



SMACZNEGO!

2 komentarze :

  1. Placków z kaszy manny jeszcze nigdy nie jadłam, ale domyślam się, że smakowały świetnie, zwłaszcza z bitą śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)