Racuszki z kaszy manny
(ok. 12 sztuk niewielkich placuszków)
100 g kaszy manny
250 ml mleka
szczypta soli
2 jajka
20 g masła
30 g cukru
tłuszcz do smażenia
Kaszę ugotować na mleku na gęsto. Zostawić do przestudzenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Przestudzoną kaszę zmiksować dokładnie z żółtkami, masłem, cukrem i solą. Powstałą masę delikatnie wymieszać z pianą. Placuszki nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złocisty kolor.
Ostudzone podawać z bitą śmietaną i konfiturą. Same również są pyszne.
SMACZNEGO!
Placków z kaszy manny jeszcze nigdy nie jadłam, ale domyślam się, że smakowały świetnie, zwłaszcza z bitą śmietaną :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis!!! ;)
OdpowiedzUsuń