30 czerwca 2015

Domowa konfitura z czereśni

Postanowiłam zamknąć trochę czereśni w słoiku i zrobiłam czereśniowe konfitury. Długo nie posiedziały w słoiku bo wykorzystałam je do tortu. Przepis na torcik niedługo, a dziś na same konfitury. 


konfitura z czereśni

konfitura domowa



Domowe konfitury czereśniowe:

1 kg wydrylowanych czereśni
1 szklanka cukru
ew. 0,5 łyżeczki cynamonu do smaku

Czereśnie rozłożyć na patelni, zasypać cukrem i zostawić na pół godziny żeby puściły sok. Potem podgrzewać przez ok 30-40 min aż zmiękną, częściowo się rozpadną. Nadmiar wody z soku odparuje i otrzymamy gęsty syrop. Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych i wysuszonych słoików, prawie do pełna. Zakręcić i odstawić do góry nogami, aż słoiki wystygną. Jeżeli chcemy je przechowywać dłużej warto je spasteryzować. (a jak to zrobić pisałam tutaj przy okazji śliwek).

Z podanych proporcji wychodzi ok 500 ml słoik konfitur.

konfitury domowe z wiśni

zrób to sam konfitury

konfitury domowe


SMACZNEGO!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)