Domowe konfitury czereśniowe:
1 kg wydrylowanych czereśni1 szklanka cukru
ew. 0,5 łyżeczki cynamonu do smaku
Czereśnie rozłożyć na patelni, zasypać cukrem i zostawić na pół godziny żeby puściły sok. Potem podgrzewać przez ok 30-40 min aż zmiękną, częściowo się rozpadną. Nadmiar wody z soku odparuje i otrzymamy gęsty syrop. Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych i wysuszonych słoików, prawie do pełna. Zakręcić i odstawić do góry nogami, aż słoiki wystygną. Jeżeli chcemy je przechowywać dłużej warto je spasteryzować. (a jak to zrobić pisałam tutaj przy okazji śliwek).
Z podanych proporcji wychodzi ok 500 ml słoik konfitur.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)