17 czerwca 2015

Domowy kisiel z czereśni

Czerwiec to nie tylko miesiąc truskawek, ale i czereśni. Pysznie słodkie, doskonałe do jedzenia bez żadnych dodatków. Właściwie nigdy nie próbowałam wykorzystać ich w przepisach, ale w tym roku postanowiłam to zmienić. Na początek wykorzystałam czereśnie do przygotowania kisielu. Domowy kisiel to dobry pomysł na podwieczorek dla małych łakomczuchów. Jest prosty do przygotowania można wykorzystać również inne owoce jak wiśnie, śliwki czy jagody. 


domowy kisiel


Kisiel z czereśni:

(cztery porcje)

200 g czereśni
1/5 szklanki wody
40 g cukru (lub mniej w zależności od upodobań)
10 -20 g mąki ziemniaczanej (im więcej mąki tym kisiel będzie gęstszy) 

Czereśnie umyć, wydrylować, wrzucić do garnka i zalać gorącą wodą. Gotować do miękkości owoców, a następnie przetrzeć przez sito. Można również pozostawić owoce.  Posłodzić wedle uznania. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i dodać do przecieru. Mieszać cały czas do zagotowania. 
Gorący kisiel przelać do salaterek i ostudzić. Podawać sam, z ciasteczkami, z bitą śmietaną.

przepis z czereśniami




SMACZNEGO!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)