Sernik na zimno:
(na dużą tortownicę 28 cm średnicy)140 g okrągłych biszkoptów
1 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowy)
300 g śmietanki kremówki
190 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
7 łyżeczek żelatyny
1/4 szklanki mleka
1 galaretka truskawkowa
200 ml wody
ok. 900 g truskawek
ew. 200 g kremówki do dekoracji
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim biszkopty. Część z nich pokruszyć i wypełnić luki między całymi biszkoptami. Truskawki umyć, pozbawić ogonków i osuszyć. Ok. 600 g turkawek zmiksować na mus. 6 -8 sztuk truskawek przekroić na połowy a resztę na ćwiartki. Kilka większych truskawek można zostawić do dekoracji sernika. Żelatynę wsypać do zimnego mleka i zostawić żeby napęczniała. Podgrzać do rozpuszczenia żelatyny i odstawić do przestygnięcia. Kremówkę ubić na sztywno. Ser zmiksować z cukrem i ekstraktem z wanilii, a następnie dodawać po trochę mleka z żelatyną i miksować na gładką masę. Kremówkę delikatnie wymieszać z serem. Dodać ok. 200 g musu z truskawek. i delikatnie wymieszać.* Dookoła tortownicy wyłożyć truskawki przekrojone na pół, tak aby środek owocu stykał się z brzegiem tortownicy. Truskawki pokrojone na ćwiartki wymieszać delikatnie z masą, którą należy wyłożyć do tortownicy. Sernik wstawić do lodówki.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 200 ml gorącej wody, przestudzić i zmiksować z pozostałym musem z truskawek. Mus delikatnie wylać na wierzch sernika i wstawić ciasto do lodówki na kilka godziny, aż masa dobrze stężeje. Przed podaniem delikatnie obkroić od obręczy tortownicy.
Sernik można udekorować ubitą kremówką (200 g) i całymi truskawkami.
* Ja podzieliłam masę na dwie części. Łyżkę żelatyny dodałam do musu z truskawek, a pozostałą zmieszałam z serem. Do sera dodałam śmietanę, a masę podzieliłam na dwie części i do jednej dodałam mus z truskawek. Następnie do każdej z mas dodałam pokrojone na ćwiartki truskawki. Na biszkopty wylałam najpierw masę z musem a potem białą.
SMACZNEGO!
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuń