12 czerwca 2015

Tiramisu truskawkowe

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze i jest to doskonała okazja do przygotowywania truskawkowych deserów. Truskawki same w sobie są pyszne, ale w połączeniu z bitą śmietaną wymieszaną z mascarpone.....mmm niebo w gębie ;) 

tiramisu w szklance z truskawkami

Tiramisu truskawkowe:


8 podłużnych biszkoptów
250 g serka mascarpone
200 g śmietanki kremówki 30%
50 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
600 g truskawek
150 ml soku z truskawek (można zastąpić np. wiśniowym, malinowym, jabłkowym)

Truskawki umyć, pozbawić ogonków, wysuszyć i pokroić na ćwiartki. Ser mascarpone zmiksować z cukrem i ekstraktem z wanilii. Kremówkę ubić na sztywno i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać z mascarpone. Przygotować cztery pucharki/szklanki. Na dnie każdego z naczyć układań po jednym nasączonym sokiem biszkopcie, lekko pokruszonym. Na biszkopt ułożyć ok 1/8 kremu, na to porcję pokrojonych truskawek, znowu namoczony biszkopt, krem i ponownie truskawki. Wierzch można udekorować kremem i listkami mięty. Dodatkowo można zmiksować kilka truskawek na mus i polać nim deser.

Oczywiście można użyć nieco więcej truskawek, i przygotować inną ilość porcji w zależności od upodobań.

tiramisu truskawkowe z mascarpone


truskawkowy deser w pucharku


SMACZNEGO!

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)