Tiramisu truskawkowe:
8 podłużnych biszkoptów
250 g serka mascarpone
200 g śmietanki kremówki 30%
50 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
600 g truskawek
150 ml soku z truskawek (można zastąpić np. wiśniowym, malinowym, jabłkowym)
Truskawki umyć, pozbawić ogonków, wysuszyć i pokroić na ćwiartki. Ser mascarpone zmiksować z cukrem i ekstraktem z wanilii. Kremówkę ubić na sztywno i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać z mascarpone. Przygotować cztery pucharki/szklanki. Na dnie każdego z naczyć układań po jednym nasączonym sokiem biszkopcie, lekko pokruszonym. Na biszkopt ułożyć ok 1/8 kremu, na to porcję pokrojonych truskawek, znowu namoczony biszkopt, krem i ponownie truskawki. Wierzch można udekorować kremem i listkami mięty. Dodatkowo można zmiksować kilka truskawek na mus i polać nim deser.
Oczywiście można użyć nieco więcej truskawek, i przygotować inną ilość porcji w zależności od upodobań.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)