Ciasto czereśniowe:
ok 1 kg czereśni
Czereśnie umyć i pozbawić pestek.
Na ciasto:
200 g tłustego białego sera
5 łyżek oleju
100 g cukru
15 g cukru waniliowego (ew. 1 opakowanie wanilinowego)
6 łyżek mleka
1 jajko
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser utrzeć z olejem, cukrami, mlekiem i jajkiem. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do serowej masy. Zagnieść ciasto, rozwałkować je na grubość ok 1,5 cm i wyłożyć na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (albo nasmarowaną tłuszczem).
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200st C. i trochę podpiec.\
Polewa śmietanowa:
0,5 szklanki gęstej śmietany
2 jajka
120 g cukru
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Zmiksować dokładnie jajka z cukrem, dodać pozostałe składniki i jeszcze raz zmiksować.
Na podpieczone ciasto wyłożyć czereśnie i zalać je polewą śmietankową. Piec ok. 40 min w 200st C.
(Użyłam formy do tarty i ciastem wyłożyłam również jej brzegi. Zmieściło się ok 0,5 kg czereśni i ok połowy polewy - dlatego zdecydowanie lepiej, użyć wyższą blaszkę do pieczenia).
W następnym wpisie kolejny czereśniowy przepis, zdecydowanie bardziej udany.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)