21 maja 2015

Bardzo owsiane ciastka z pestkami dyni i żurawiną

Kolejny przepis na ciastka, tym razem bardziej owsiane, pełne pestek dyni i suszonej żurawiny.  Przepis powstał na bazie ciastek owsianych z czekoladowymi groszkami, ale wykorzystałam mąkę owsianą, a czekoladowe groszki zastąpiłam pestkami dyni. 
Warto poczekać z konsumpcją ciastek kilka godzin, bo zaraz po upieczeniu smak pestek jest bardzo dominujący. Jak ktoś za nimi w ogóle nie przepada można je zastąpić pestkami słonecznika. 

ciasteczka owsiane z pestkami dyni i żurawiną




Bardzo owsiane ciasteczka:


180 g mąki owsianej
130 g płatków owsianych
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
150 g masła
150 g brązowego cukru 
1 jajko
130 g suszonej żurawiny
100 g pestek dyni/ ew. słonecznika


Do miski wsypać mąkę, sól, sodę i płatki owsiane i dokładnie wymieszać.
W drugiej misce utrzeć masło z cukrem i jajkiem na gładką masę. Dodać mąkę z dodatkami i dokładnie zmiksować składniki. Suszoną żurawinę posiekać na mniejsze kawałki, pestki dyni częściowo również pokruszyć. 
Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia i łyżką nakładać na nią porcję ciasta lekko spłaszczając u góry. Piec ok. 15 min. do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Lekko przestudzić na blasze a następnie przełożyć na kratkę i wystudzić do końca. Przechowywać w zamkniętym słoiku/puszce do kilku dni.


ciastka owsiane z pestkami dyni

owsiane ciastka

SMACZNEGO!

1 komentarz :

  1. świetne ciasteczka, takie domowe owsiane są niezastąpione!

    OdpowiedzUsuń

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)