Warto poczekać z konsumpcją ciastek kilka godzin, bo zaraz po upieczeniu smak pestek jest bardzo dominujący. Jak ktoś za nimi w ogóle nie przepada można je zastąpić pestkami słonecznika.
180 g mąki owsianej
130 g płatków owsianych
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
150 g masła
150 g brązowego cukru
1 jajko
130 g suszonej żurawiny
100 g pestek dyni/ ew. słonecznika
Do miski wsypać mąkę, sól, sodę i płatki owsiane i dokładnie wymieszać.
W drugiej misce utrzeć masło z cukrem i jajkiem na gładką masę. Dodać mąkę z dodatkami i dokładnie zmiksować składniki. Suszoną żurawinę posiekać na mniejsze kawałki, pestki dyni częściowo również pokruszyć.
Bardzo owsiane ciasteczka:
180 g mąki owsianej
130 g płatków owsianych
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
150 g masła
150 g brązowego cukru
1 jajko
130 g suszonej żurawiny
100 g pestek dyni/ ew. słonecznika
Do miski wsypać mąkę, sól, sodę i płatki owsiane i dokładnie wymieszać.
W drugiej misce utrzeć masło z cukrem i jajkiem na gładką masę. Dodać mąkę z dodatkami i dokładnie zmiksować składniki. Suszoną żurawinę posiekać na mniejsze kawałki, pestki dyni częściowo również pokruszyć.
Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia i łyżką nakładać na nią porcję ciasta lekko spłaszczając u góry. Piec ok. 15 min. do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Lekko przestudzić na blasze a następnie przełożyć na kratkę i wystudzić do końca. Przechowywać w zamkniętym słoiku/puszce do kilku dni.
świetne ciasteczka, takie domowe owsiane są niezastąpione!
OdpowiedzUsuń