28 czerwca 2015

Czereśnie pod bezową chmurką

Czereśnie nadal rządzą w mojej kuchni. Dziś zapraszam na tartę z czereśniami ukrytymi pod chrupiącą bezą. Tym razem użyłam czerwonych czereśni, które po upieczeniu bardzo przypominają mi wiśnie i wydaje mi się, że dużo lepiej sprawdzają się w ciastach niż jasne czereśnie, które użyłam w ostatnim przepisie na czereśniowe ciasto

tarta czereśniowa z bezą


czereśnie z bezą


Składniki:

500 g wydrylowanych czereśni

Ciasto:

200 g mąki
100 g masła
30 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać masło i rozetrzeć wszystko na kruszonkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Po 30 min. ciasto wyjąć i wyłożyć nim foremkę do tarty (śr. ok 25 cm). Dno nakłuć widelcem i ponownie wstawić ciasto do lodówki na ok. 15 min. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 15 min. do zarumienienia. 


Beza:

3-4 białka
ok 220 g cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Ubić na sztywno pianę z białek. Stopniowo dodawać po łyżce cukru i cały czas miksować aż się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować.

Czereśnie wymieszać delikatnie z ok. 1/4 bezy i wyłożyć na podpieczonym spodzie tarty. Udekorować resztą ubitych białek i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 min. do zarumienienia bezy. Studzić w piekarniki aż beza dobrze wyschnie. 


ciasto z bezą


2 komentarze :

  1. wygląda cudownie! jako fanka czereśni jestem zobowiązana do wypróbowania Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)