05 grudnia 2015

Piernikowy blok czekoladowy

Blok czekoladowy to dla wielu wspomnienie z dzieciństwa. W czasach PRLu często zastępował czekoladę. Można go było kupić w sklepach, ale łatwo było go też przygotować w domu. Podstawowym składnikiem niezbędnym do jego przygotowania było mleko w proszku i herbatniki. Ja poeksperymentowałam troszkę ze smakiem i przygotowałam blok piernikowy. Herbatniki zastąpiłam piernikami, dodałam również przyprawę do piernika, żurawinę, kandyzowaną skórkę i orzechy włoskie. 
Zazwyczaj blok przygotowywało się w keksówce, a przed podaniem kroiło na plasterki. Ja postanowiłam przygotować go troszkę w inny sposób, tak aby łatwo było później powycinać foremkami do pierników różne kształty. Tak przygotowany blok może być słodkim załącznikiem do mikołajowego prezentu.
Uwaga jest bardzo sycący, dlatego spokojnie można go przygotować z połowy porcji. 



piernikowy blok czekoladowy


blok czekoladowy przepis


Piernikowy blok czekoladowy:

250 g masła
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
4 łyżki kakao
400 g mleka pełnego w proszku
3 łyżeczki przyprawy do piernika

pierniki (bez lukru), kandyzowana skórka, suszona żurawina, orzechy włoskie,


Do garnuszka wlać wodę, dodać masło, cukier i kakao i gotować na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia masła i kakaa. Powstałą masę ostudzić.
Pierniki pokruszyć, orzechy i ew. żurawinę posiekać na mniejsze kawałki. Do przestudzonej masy wsypać mleko w proszku i całość dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać dodatki, całość dokładnie wymieszać. Powstałą masę przełożyć do keksówki i wstawić do lodówki aby stężała.


Ja przygotowałam blok z połowy porcji i zamiast do keksówki przełożyłam go do prostokątnego naczynia żaroodpornego, tak aby masa miała ok 1,5 cm wysokości. Dobrze schłodzoną masę wykrawałam foremkami do piernika. Kawałki tak przygotowanego bloku zapakowałam na prezent.


coś słodkiego na prezent

słodki prezent

 SMACZNEGO!

Prezenty na Mikołajki II

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)