26 grudnia 2012

Pierniczki na choinkę i nie tylko

Zawsze marzyła mi się choinka ubrana w pierniki i w tym roku zrealizowałam marzenie. Prawdziwy świerk ubrany we własnoręcznie zrobione pierniczki, małe drewniane zawieszki-zabawki i słomiane ozdoby. Wypróbowałam nowy dla mnie przepis na pierniki, który okazał się być idealny. 




 
Ciasto na pierniczki:
5 szklanek mąki pszennej (ew. minus dwie łyżki zastąpione dwiema łyżkami kakao - wtedy pierniczki będą ciemniejsze)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy do piernika

230g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka płynnego miodu
1 jajko


Mąkę i sodę przesiać do miski, dodać przyprawę do piernika.
W mikserze utrzeć masło z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodać miód i ponownie zmiksować, a następnie jajko i znowu zmiksować. Na koniec wsypać suche składniki i miksowac aż do uzyskania gładkiej, elastycznej masy.
Masę uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na min,. 2 godziny.
Następnie ciasto wałkować na grubość ok 4-5mm, podsypując mąką i wykrawać pierniczki ulubionymi foremkami.
Piec ok 7min w temp. 200st. C.

Dekoracja:
lukier - dokładnie utarte w miseczce białko jajka kurzego i szklanka cukru pudru. Można go barwić barwnikami spożywczymi.
gotowe posypki, kulki do dekoracji.

Jeżeli pierniczki mają być na choinkę przed upieczeniem należy pamiętać o zrobieniu w nich dziurek na zawieszki.

Witrażyki
 W większym pierniczku wykrawamy dziurkę i wsypujemy do niej pokruszony cukierek-landrynkę.
W trakcie pieczenia pokruszony cukierek topi się i wypełnia dziurkę.

Upieczone pierniczki należy wyłożyć na kratkę do ostygnięcia, a następnie dekorować.
SMACZNEGO!

c

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)