Ciasto na pierniczki:
5 szklanek mąki pszennej (ew. minus dwie łyżki zastąpione dwiema łyżkami kakao - wtedy pierniczki będą ciemniejsze)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy do piernika
230g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka płynnego miodu
1 jajko
Mąkę i sodę przesiać do miski, dodać przyprawę do piernika.
W mikserze utrzeć masło z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodać miód i ponownie zmiksować, a następnie jajko i znowu zmiksować. Na koniec wsypać suche składniki i miksowac aż do uzyskania gładkiej, elastycznej masy.
Masę uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na min,. 2 godziny.
Następnie ciasto wałkować na grubość ok 4-5mm, podsypując mąką i wykrawać pierniczki ulubionymi foremkami.
Piec ok 7min w temp. 200st. C.
Dekoracja:
lukier - dokładnie utarte w miseczce białko jajka kurzego i szklanka cukru pudru. Można go barwić barwnikami spożywczymi.
gotowe posypki, kulki do dekoracji.
Jeżeli pierniczki mają być na choinkę przed upieczeniem należy pamiętać o zrobieniu w nich dziurek na zawieszki.
Witrażyki
W większym pierniczku wykrawamy dziurkę i wsypujemy do niej pokruszony cukierek-landrynkę.
W trakcie pieczenia pokruszony cukierek topi się i wypełnia dziurkę.
Upieczone pierniczki należy wyłożyć na kratkę do ostygnięcia, a następnie dekorować.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)