18 grudnia 2015

Drożdżowa gwiazda z makiem

Ostatnio podawałam przepis na domową masę makową.  Można ją użyć do przygotowania drożdżowej gwiazdy. Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a gwiazda efektownie prezentuje się na świątecznym stole. Jeżeli jednak nie lubicie maku, masę makową można z powodzeniem zastąpić np. ulubionym powidłem albo nutellą.





Drożdżowa gwiazda

2 żółtka
1 jajko
100 g masła w temp. pokojowej
40 g cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
150 ml mleka
500 g mąki
15 g drożdży
szczypta soli
ok. 400 g masy makowej (można użyć gotowej)


Z drożdży, cukru i kilku łyżek ciepłego mleka przygotować drożdżowy zaczyn. Żółtka, jajko, pozostałe mleko i masło utrzeć. Dodać przesianą mąkę, sól, drożdżowy zaczyn, ekstrakt i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. dwie godziny. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 4 równe części.
Każdą z części rozwałkować na płaski okrąg o średnicy ok 26 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej pierwszy okrąg i posmarować go 1/3 masy. Tak samo postąpić z drugą i trzecią warstwą. Ostatniej warstwy ciasta nie smarować.
Brzegi ciasta wyrównać i obciąć ew. wystające kawałki. Na środku odcisnąć szklanką okrąg, który ułatwi nam krojenie. Ciasto przekroić na pół, dokładnie przez wszystkie warstwy, połówki na połowy, każdą z części znów na połowy, aż otrzymamy 16 nacięć. Dwa sąsiadujące ze sobą kawałki ciasta wykręcić równocześnie na zewnątrz (lewy w lewą stronę, prawy w prawą) po dwa razy, a końcówki zawinąć dokładnie pod spód. Tak samo przygotować wszystkie kawałki ciasta.

Gwiazdę piec przez ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C, aż do zarumienienia, w trybie "góra- dół"

gwiazda drożdżowa z nutellą

drożdżowe z makiem
\
SMACZNEGO!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)