21 grudnia 2015

Makaroniki świąteczne z kremem czekoladowym

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, więc i desery przyjmują świąteczną formę. Makaroniki w takim wydaniu, mogą z powodzeniem być świątecznym prezentem. Bazowałam na tym przepisie. Mimo, że niektóre źródła podają że białka do przygotowania makaroników powinny poleżeć kilka dni w temperaturze pokojowej wykorzystałam białka z jajek świeżo wyjętych z lodówki. 

świąteczne makaroniki

świąteczne makaroniki z lukrem

Makaroniki


100 g białek jajek
50 g drobnego cukru
110 g mielonych migdałów bez skórki
200 g cukru pudru
kilka kropel barwnika spożywczego w żelu

Zmielone migdały należy przesiać tak aby pozbyć się większych kawałków i dopiero potem zważyć. Wymieszać je dokładnie z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać stopniowo cukier, aż do uzyskania gładkiej błyszczącej piany. Pianę połączyć z migdałami i wymieszać dokładnie szpatułką.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać na nią niewielkie kółeczka zachowując odstęp. (Pracę znacznie ułatwia specjalna silikonowa mata z zaznaczonymi kółeczkami). 
Odstawić na ok 20 minut do przeschnięcia. Piec ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 140 st C.


Krem czekoladowy

150 g sera mascarpone
100 g gorzkiej czekolady 
20 g cukru pudru do smaku


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do sera mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem. 
(masę robiłam "na oko" bez sprawdzania konkretnych ilości składników).


Lukier do dekoracji
białko/sok z cytryny
cukier puder

Nieco białka jajka wymieszać z cukrem pudrem do uzyskania odpowiedniej konsystencji.


Wystudzone makaroniki przełożyć masą czekoladową. Udekorować lukrem i zostawić do zaschnięcia. Przechowywać w lodówce.



czerwone makaroniki

dekorowane makaroniki z kremem czekoladowym

SMACZNEGO!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)