24 października 2015

Tort super bohatera - czekoladowo malinowy

Tort powstał na specjalne zamówienie małego miłośnika wszelkich superbohaterów, który zażyczył sobie na swoje czwarte urodziny tort czekoladowy. Zrobiłam więc wymarzony tort, który bardzo spodobał się solenizantowi.

tort z malinami i czekoladą

tort superbohater, malinowo czekoladowy





Biszkopt tzw. rzucany

6 jaj
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki kakao


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i cały czas ubijać do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodawać po jednym żółtku i cały czas miksować. Mąki przesiać, dodać do ubitych białek z żółtkami i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką.
Dno tortownicy o średnicy ok 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st C. przez około 40 min, aż do tzw. suchego patyczka. Jeszcze gorący biszkopt upuścić z wysokości ok 40 cm ,a podłogę, co ma zapobiec jego opadnięciu. Odstawić do wystudzenia.


Masa czekoladowa:

250 g serka mascarpone
130 g śmietany kremówki 36%
50 g cukru pudru
1 tabliczka czekolady deserowej


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do ostudzenia.
Serek zmiksować krótko z cukrem pudrem. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do sera dodać rozpuszczoną czekoladę i krótko zmiksować. Dodać ubitą kremówkę i dokładnie wymieszać.


Bita śmietana z malinami:

150 g śmietany kremówki 36%
80 g cukru pudru (można zmienić ilość w zależności od upodobań)
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
świeże maliny*

Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i zostawić do napęcznienia. Garść malin podgrzać na patelni aż puszczą sok i zmiękną, przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.. Żelatynę podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z przetartymi malinami.  Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, powoli dodać żelatynę z malinowym sokiem i dokładnie wymieszać.

* tort robiłam kiedy sezon malinowy był w pełni. Myślę, że można wykorzystać maliny mrożone, jednak najpierw trzeba je rozmrozić, i odsączyć z nadmiaru wody przed przed włożeniem do bitej śmietany.



Przestudzony biszkopt przekroić na trzy blaty i nasączyć je np. sokiem malinowym. Pierwszy posmarować masą czekoladową i przykryć drugim blatem biszkoptu. Następnie wyłożyć bitą śmietanę i powkładać w  nią świeże maliny, najlepiej dość gęsto.
Wstawić do lodówki.

Tort można udekorować np. bitą śmietaną, można skorzystać z powyższego przepisu. Ja dekorowałam masą cukrową, dlatego posmarowałam tort wcześniej masą maślaną, ponieważ masa cukrowa w kontakcie z bitą śmietaną rozpuszcza się.

Masa maślana:

1 jajko
3 łyżki cukru
150 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej

Jajko z cukrem ubijać na parze aż do uzyskania gęstej gładkiej masy. Masło utrzeć na gładką masę i ciągle miksując dodawać masę jajeczną.
Tak przygotowaną masą dokładnie posmarować tort, jeżeli ma być przykryty masą cukrową.


Masę cukrową można kupić gotową albo przygotować z tego przepisu. 


Tort dekorowałam gotową i robioną masą cukrową. Spiderman to świeczka, a pajęczyna powstała z lukru.

tort czekoladowy z malinami, superbohater


SMACZNEGO!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)