Biszkopt tzw. rzucany
6 jaj1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki kakao
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i cały czas ubijać do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodawać po jednym żółtku i cały czas miksować. Mąki przesiać, dodać do ubitych białek z żółtkami i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką.
Dno tortownicy o średnicy ok 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st C. przez około 40 min, aż do tzw. suchego patyczka. Jeszcze gorący biszkopt upuścić z wysokości ok 40 cm ,a podłogę, co ma zapobiec jego opadnięciu. Odstawić do wystudzenia.
Masa czekoladowa:
250 g serka mascarpone130 g śmietany kremówki 36%
50 g cukru pudru
1 tabliczka czekolady deserowej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do ostudzenia.
Serek zmiksować krótko z cukrem pudrem. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do sera dodać rozpuszczoną czekoladę i krótko zmiksować. Dodać ubitą kremówkę i dokładnie wymieszać.
Bita śmietana z malinami:
150 g śmietany kremówki 36%80 g cukru pudru (można zmienić ilość w zależności od upodobań)
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
świeże maliny*
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i zostawić do napęcznienia. Garść malin podgrzać na patelni aż puszczą sok i zmiękną, przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.. Żelatynę podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z przetartymi malinami. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, powoli dodać żelatynę z malinowym sokiem i dokładnie wymieszać.
* tort robiłam kiedy sezon malinowy był w pełni. Myślę, że można wykorzystać maliny mrożone, jednak najpierw trzeba je rozmrozić, i odsączyć z nadmiaru wody przed przed włożeniem do bitej śmietany.
Przestudzony biszkopt przekroić na trzy blaty i nasączyć je np. sokiem malinowym. Pierwszy posmarować masą czekoladową i przykryć drugim blatem biszkoptu. Następnie wyłożyć bitą śmietanę i powkładać w nią świeże maliny, najlepiej dość gęsto.
Wstawić do lodówki.
Tort można udekorować np. bitą śmietaną, można skorzystać z powyższego przepisu. Ja dekorowałam masą cukrową, dlatego posmarowałam tort wcześniej masą maślaną, ponieważ masa cukrowa w kontakcie z bitą śmietaną rozpuszcza się.
Masa maślana:
1 jajko3 łyżki cukru
150 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
Jajko z cukrem ubijać na parze aż do uzyskania gęstej gładkiej masy. Masło utrzeć na gładką masę i ciągle miksując dodawać masę jajeczną.
Tak przygotowaną masą dokładnie posmarować tort, jeżeli ma być przykryty masą cukrową.
Masę cukrową można kupić gotową albo przygotować z tego przepisu.
Tort dekorowałam gotową i robioną masą cukrową. Spiderman to świeczka, a pajęczyna powstała z lukru.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)