31 października 2015

Dyniowy budyń z brownie w halloweenowej odsłonie

Z dyniowego puree można zrobić również budyń, który w połączeniu z brownie tworzy pyszny deser. Dodatek oczek zrobionych z lukru, zamienia pucharki w potworki, w sam raz na halloweenowe przyjęcie. Bez względu na to czy obchodzicie Halloween czy nie, dyniowy budyń warto przygotować bo jest zdrowy, a brownie przedstawiać chyba nie trzeba. 



pumpkin spice pudding brownie

domowy budyń z dyni





Budyń dyniowy

250 g puree z dyni
400 ml zimnego mleka
2 łyżki cukru (można pominąć albo dodać więcej lub mniej do smaku)
1 łyżeczka cynamonu, albo przyprawy do piernika
2 łyżki mąki ziemniaczanej

W ok 50 ml mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko przelać do garnuszka, dodać puree z dyni, przyprawy i cukier, dokładnie wymieszać i podgrzać. Dodać rozpuszczoną w mleku mąkę ziemniaczaną i gotować na wolnym ogniu do czasu aż budyń zacznie gęstnieć. Odstawić do przestudzenia.

Brownie

100 g gorzkiej czekolady
80 g masła
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 jajko
95 g cukru
70 g mąki

Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem rozpuścić, najlepiej w kąpieli wodnej. Jajko utrzeć z cukrem, dodać do przestudzonej czekolady, zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą i jeszcze raz zmiksować. Przygotować foremkę ok 20x20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę i piec ok 25 min w 180st C. do tzw. suchego patyczka. Upieczone brownie, przestudzić i rozkruszyć.

Do pucharków nakładać warstwami budyń i pokruszone ciasto.

Oczy przygotowałam z cukru pudru wymieszanego z niewielką ilością wody, tak aby powstała konsystencja plasteliny i ulepiłam oczy. Środki są z czekoladowych groszków.

deser dla dzieci w pucharku z dyni

domowy budyń z dyni z czekoladowym ciastem




SMACZNEGO!




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)