Budyń dyniowy
250 g puree z dyni400 ml zimnego mleka
2 łyżki cukru (można pominąć albo dodać więcej lub mniej do smaku)
1 łyżeczka cynamonu, albo przyprawy do piernika
2 łyżki mąki ziemniaczanej
W ok 50 ml mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko przelać do garnuszka, dodać puree z dyni, przyprawy i cukier, dokładnie wymieszać i podgrzać. Dodać rozpuszczoną w mleku mąkę ziemniaczaną i gotować na wolnym ogniu do czasu aż budyń zacznie gęstnieć. Odstawić do przestudzenia.
Brownie
100 g gorzkiej czekolady80 g masła
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 jajko
95 g cukru
70 g mąki
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem rozpuścić, najlepiej w kąpieli wodnej. Jajko utrzeć z cukrem, dodać do przestudzonej czekolady, zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą i jeszcze raz zmiksować. Przygotować foremkę ok 20x20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę i piec ok 25 min w 180st C. do tzw. suchego patyczka. Upieczone brownie, przestudzić i rozkruszyć.
Do pucharków nakładać warstwami budyń i pokruszone ciasto.
Oczy przygotowałam z cukru pudru wymieszanego z niewielką ilością wody, tak aby powstała konsystencja plasteliny i ulepiłam oczy. Środki są z czekoladowych groszków.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)