25 października 2015

Puree z dyni

Dynie są doskonałym warzywem, można je wykorzystać do przygotowania różnych dań słonych, ale też słodkich wypieków. Również pestki dyni są doskonałym źródłem witamin i kwasów tłuszczowych. Sezon na dynie trwa w najlepsze, dlatego warto zrobić zapasy dyniowego puree, które jest podstawą dyniowych potraw. 


dyniowe puree

dynie ozdobne gatunki




Należy wybrać dojrzałą, dobrze wybarwioną dynię, tak aby jej miąższ miał jak najbardziej żółty kolor.
Dynię umyć, przekroić na pół. Wydrążyć środek z pestkami np. łyżką. Jeżeli to większa dynia połówki można przekroić na mniejsze kawałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką w dół i piec ok 45-60 min w 200 st. C. Miąższ powinien być miękki i łatwo dać się oddzielić od skórki. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości dyni.
Po upieczeniu dynię wystudzić, miąższ oddzielić od skórki i zmiksować (w przypadku dyni hokkaido można ją zmiksować razem ze skórką). Nadmiar wody usunąć np. wykładając puree na sitko, aby woda ściekła. Można też zostawić na jakiś czas puree w naczyniu i nadmiar wody zbierze się i można ją odlać.
Puree można przechowywać do kilku dni w lodówce, albo zamrozić.

dynia przygotowanie

dynia przetwory

SMACZNEGO!


Sposób na dynię 2015

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)