Należy wybrać dojrzałą, dobrze wybarwioną dynię, tak aby jej miąższ miał jak najbardziej żółty kolor.
Dynię umyć, przekroić na pół. Wydrążyć środek z pestkami np. łyżką. Jeżeli to większa dynia połówki można przekroić na mniejsze kawałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką w dół i piec ok 45-60 min w 200 st. C. Miąższ powinien być miękki i łatwo dać się oddzielić od skórki. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości dyni.
Po upieczeniu dynię wystudzić, miąższ oddzielić od skórki i zmiksować (w przypadku dyni hokkaido można ją zmiksować razem ze skórką). Nadmiar wody usunąć np. wykładając puree na sitko, aby woda ściekła. Można też zostawić na jakiś czas puree w naczyniu i nadmiar wody zbierze się i można ją odlać.
Puree można przechowywać do kilku dni w lodówce, albo zamrozić.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)