21 października 2013

Dekoracja tortów; lukier plastyczny (masa cukrowa) i masa z pianek marshmallows

W ostatnim wpisie zamieściłam tort ozdobiony lukrem plastycznym. Korzystałam (po raz pierwszy) z gotowego lukru w kolorze niebieskim, ale taki lukier można spokojnie przygotować samemu. Można nim przykryć cały tort, ale też ulepić różne ozdoby. Podobny efekt uzyskamy przygotowując masę z pianek marshmallows. Obie można barwić barwnikami spożywczymi, choć w przypadku pianek możemy użyć od razu kolorowych.





Lukier plastyczny (masa cukrowa):
ok. 80 dag cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
10 dag glukozy w proszku
70ml zimnej wody

Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i zostawić na kilka minut. Najlepiej zrobić to małym naczyniu, które później użyjemy do kąpieli wodnej.  Kiedy żelatyna się rozpuści naczynie umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą i dosypać glukozę. Mieszać aż się rozpuszczą, ale nie doprowadzić do zagotowania. 
Następnie dodać rozpuszczone składniki do cukru pudru i mieszać, wyrabiać aż powstanie jednolita plastyczna masa. Powinna przypominać plastelinę i nie lepić się do rąk. 

Można przygotować ją bezpośrednio na np. stolnicy, ja jednak przekładam żelatynę z glukozą do większej miski i stopniowo dosypuję cukier i wyrabiam.

Z podanych proporcji wychodzi ilość która wystarczy spokojnie do przykrycia dużego tortu i jeszcze zostanie na jakieś ozdoby. Gotową masę można barwić barwnikami spożywczymi.

Jeżeli chcemy ją użyć do przykrycia tortu, należy ją rozwałkować na grubość 0,5cm, podsypując stolnicę mąką ziemniaczaną.

WAŻNE: lukru nie można nakładać na masy zawierające bitą śmietanę bo się rozpuści. Dlatego tort najlepiej posmarować masą maślaną, albo prościej cieniutką warstwą masła (można je też utrzeć z cukrem pudrem).


DOPISEK: Czasem masa wymaga dodania nieco więcej cukru pudru, ale nie są to już jakieś duże ilości. Wyrabiamy aż będzie elastyczna i przypominała dobrze wyrobioną plastelinę. Jeżeli masy nie chcemy zużyć od razu, albo będziemy przygotowywać jakieś elementy ozdobne, które są czasochłonne, warto masę zamknąć do woreczka foliowego, i wyjmować po kawałku który akurat potrzebujemy.  Masa dość szybko obsycha i potem może pękać.


Masa z pianek marshmallows:
450g pianek typu marshmallows
ok. 1 kg cukru pudru 
ok. 3 łyżki wody

Pianki roztopić w kąpieli wodnej. Kiedy troszeczkę się rozpuszczą dodać wodę (przyspiesza proces topienia) i następnie stopniowo cukier. Mieszać i dosypywać cukier, aż do momentu kiedy masa będzie już dość gęsta, ale nadal lepka. Przełożyć na stolnicę, dodać resztę cukru i wyrabiać aż do uzyskania konsystencji plasteliny.

UWAGA: podane proporcje wystarczą na przygotowanie masy na pokrycie całego tortu.  
Można przygotować mniejszą ilość do przygotowania np. tylko jakiś ozdób, dodając na wyczucie najpierw nieco wody, a potem odpowiednią ilość cukru pudru.

Ta masa jest zdecydowanie droższa, dlatego polecam raczej właśnie do przygotowywania ozdób, a nie pokrywania nią całego tortu. Jeżeli użyjemy kolorowych pianek będzie od razu zabarwiona. 

Postępujemy jak z lukrem plastycznym.

5 komentarzy :

  1. jak zrobic żeby przestało sie kleić? bo zrobiłam jak pisałaś, a nadal sie klei :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też zrobiłam według przepisu i cały czas kleiła siè masa, nic nie pomagało dodajàc więcej cukru pudru.
    Masę wyrzuciłam bo szlak mnie trafiał.
    Proszę napisać, co zrobiłam nie tak :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba domyślam się w czym problem - teraz zauważyłam, że do przepisu wkradł się błąd i napisałam 80 g cukru zamiast 80 dag. Wiem, że to spora różnica i bardzo przepraszam za ten błąd. Stąd Wasze niepowodzenia przy wyrobie masy :( Proszę spróbować zrobić ją z tych właściwych proporcji. Gdyby jeszcze lekko się lepiła należy stopniowo dodawać cukier puder - ale już niewielkie ilości, aż do wyrobienia odpowiedniej konsystencji.

    OdpowiedzUsuń

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)