30 października 2015

Dyniowa latte /Pumpkin spice latte

Muszę przyznać, że dynia zaskakuje mnie coraz bardziej, a raczej możliwości jej zastosowania w kuchni. Zdziwiłam się trochę pomysłem dodania dyniowego puree do kawy, ale okazało się, że to bardzo fajne połączenie. Kto jeszcze tego nie zrobił, a jest ciekawy, niech spróbuje i doda dyni do kawy! 


pumpkin spice latte

kawa latte z puree z dyni






Dyniowa latte 

(proporcje dla jednej osoby)

50 g puree z dyni
1 łyżeczka mieszanki przypraw do dyni albo przyprawy do piernika*
2 łyżeczki cukru
200 ml mleka
1 filiżanka espresso (70 ml)


Puree zagotować w garnuszku razem z przyprawą i 50 ml mleka, dokładnie wymieszać. Zaparzyć kawę. Pozostałe mleko spienić tak, aby podwoiło swoją objętość. Do szklanki wlać puree wymieszane z mlekiem, a następnie pozostałe spienione mleko. Cienką strużką wlać espresso, np. po łyżeczce, aby uzyskać warstwy, Na wierzch wyłożyć pianę z ubitego mleka i oprószyć przyprawą do piernika.

Jeżeli nie udaje się wam otrzymać warstw po prostu wymieszajcie od razu kawę z mlekiem i puree i delektujcie się smakiem dyniowego latte w wersji wymieszanej.

* w zależności od upodobań można dodać więcej przyprawy, albo wykorzystać swoje ulubione jak cynamon czy imbir.


jesienna dyniowa kawa

SMACZNEGO!


Sposób na dynię 2015

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)