Dyniowa latte
(proporcje dla jednej osoby)50 g puree z dyni
1 łyżeczka mieszanki przypraw do dyni albo przyprawy do piernika*
2 łyżeczki cukru
200 ml mleka
1 filiżanka espresso (70 ml)
Puree zagotować w garnuszku razem z przyprawą i 50 ml mleka, dokładnie wymieszać. Zaparzyć kawę. Pozostałe mleko spienić tak, aby podwoiło swoją objętość. Do szklanki wlać puree wymieszane z mlekiem, a następnie pozostałe spienione mleko. Cienką strużką wlać espresso, np. po łyżeczce, aby uzyskać warstwy, Na wierzch wyłożyć pianę z ubitego mleka i oprószyć przyprawą do piernika.
Jeżeli nie udaje się wam otrzymać warstw po prostu wymieszajcie od razu kawę z mlekiem i puree i delektujcie się smakiem dyniowego latte w wersji wymieszanej.
* w zależności od upodobań można dodać więcej przyprawy, albo wykorzystać swoje ulubione jak cynamon czy imbir.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)