12 września 2015

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe składa się w 100% z orzechów. Nie potrzeba żadnych dodatkowych tłuszczy, które często widać na etykietach sklepowych maseł, gdyż orzechy są tłuste same w sobie. Smak masła możecie dowolnie modyfikować dodając sól lub cukier/miód do smaku, zgodnie z Waszymi upodobaniami. Jeżeli jesteście miłośnikami tego przysmaku warto spróbować przygotować go w domu. Polecam.

orzechowe masło robione w domu

masło orzechowe DIY

Domowe masło orzechowe:


400 g orzeszków ziemnych
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
sól do smaku


Orzeszki podprażyć na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do ok. 170 st C, albo na patelni, a następnie zmiksować. Dosłodzić lub/i dosolić wedle uznania. Orzeszki stopniowo będą się rozdrabniać, aż powstanie gładka masa. Masło przechowywać w zamkniętym słoiczku, najlepiej w lodówce. Czas miksowania zależy od sprzętu jakiego użyjemy.
(w thermomixie trwa to kilka minut).

100% orzechów

SMACZNEGO!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)