Domowy budyń waniliowy:
2 szklanki mleka2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru
1 laska wanilii
1 żółtko
0,5 łyżeczki masła (niekoniecznie)
Do garnka wlać 1,5 szklanki mleka. Dodać cukier i masło. Laskę wanilii przeciąż wzdłuż, wydrążyć ziarenka i dodać je do mleka, podobnie jak samą laskę. Całość zagotować, do rozpuszczenia cukru i masła, ale nie doprowadzić do wrzenia. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkiem i mąką ziemniaczaną i dodać do gotującego mleka. Całość gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż zgęstnieje i zacznie "bąbelkować". Rozlać do salaterek.
Z podanej porcji wychodzi 4 nieduże porcje.
Podawać np.z konfiturą albo sokiem wiśniowym czy malinowym.
Budyń z podanych proporcji nie wychodzi bardzo gęsty, ale w razie upodobań można dodać 1 łyżkę mąki pszennej do jego zgęszczenia.
SMACZNEGO!
Robilam taki jest mega pyszny.
OdpowiedzUsuńNapewno zrobie!
OdpowiedzUsuń