03 marca 2016

Ciastka żytnie

Żytnie ciastka, to nic innego jak ciastka owsiane, tyle że na płatkach żytnich. Do ich przygotowania można użyć ulubionych dodatków, takich jak żurawina, rodzynki, wszelkiego rodzaju orzechy czy wiórki kokosowe. Można też dodać posiekaną czekoladę. Jeżeli wybierzemy rodzynki albo słodzoną suszoną żurawinę, warto zmniejszyć nieco ilość cukru. Ciastka idealnie nadają się na drugie śniadanie.
zdrowe ciasteczka


Żytnie ciasteczka:

(ok. 30 sztuk)
180 g mąki130 g płatków żytnich1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soli150 g miękkiego masła150 g brązowego cukru1 jajko
Dodatki wedle uznania100 g posiekanych suszonych daktyli  100 g czekoladowych groszków 50 g siekanych orzeszków ziemnych

Masło utrzeć cukrem i jajkiem na gładką masę. W drugiej misce wymieszać mąkę, płatki żytnie, sodę, cynamon i sól, i dodać do utartego masła i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ulubione dodatki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładać niewielkie ilości ciasta, spłaszczać. Należy pamiętać o zachowaniu odstępu, ponieważ ciasteczka rosną w trakcie pieczenia,
Piec ok. 20 min. , do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Lekko przestudzić na blasze a następnie przełożyć na kratkę i wystudzić do końca. Przechowywać w zamkniętym słoiku/puszce, aby pozostały chrupkie. Z podanej porcji wychodzi ok. 30 sztuk ciasteczek.


żytnie owsiane ciasteczka

żurawina, daktyle, orzechy, czekolada,


SMACZNEGO!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)