06 marca 2016

Szarlotka jaglana - bez jajek, cukru i mąki

Dziś przepis na bardzo prostą, dietetyczną szarlotkę, która jest doskonałym deserem również dla "bezglutenowców". Do jej przygotowania nie potrzeba nie tylko mąki, ale i cukru oraz jajek. Wystarczą tylko dwa główne składniki - jabłka i kasza jaglana, o których zaletach można by sporo napisać. Do tego trochę miodu, cynamonu oraz ewentualnie żurawiny czy suszonych daktyli. 
Mój sześciolatek stwierdził, że lepiej smakuje niż wygląda. Polecam 

ciasto bez mąki jajek i cukru

ciasto na kaszy jaglanej z jabłkami




Szarlotka jaglana

1,5 kg jabłek
300 g kaszy jaglanej suchej
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
garść suszonej żurawiny


Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych  i zetrzeć na tarce, albo zmiksować w blenderze. Wrzucić do miski, dodać kaszę, miód i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać.  Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Piec przez 90 min w 200st.C (gdyby zaczęła się zbyt mocno przypiekać z góry można ją przykryć papierem do pieczenia albo folią aluminiową.
Po ostudzeniu wyjąć z blaszki.

bezglutenowa szarlotka z żurawiną

szarlotka z kaszy jaglanej


SMACZNEGO!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)