16 marca 2016

Razowe ciasteczka

Przyznaję, że mam słabość do stempli do ciastek, więc jak tylko ciasto nadaje się do stemplowania wykorzystuję je. Żeby jednak stemple dobrze się odcisnęły, ciasto musi być odpowiednio schłodzone, a stempel oprószony mąką. Razowe ciasteczka doskonale nadają się do stemplowania. 

razowe ciastka ciasteczka


ciastka z mąki razowej

ostemplowane ciasteczka razowe


Razowe ciasteczka

125 g masła o temp. pokojowej
80 g brązowego cukru (można dać mniej)
250 g mąki pszennej razowej
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka śmietany


Masło utrzeć z cukrem i jajkiem na gładką masę. Dodać mąkę, cynamon i śmietanę i całość zagnieść na gładką masę. Owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
Ciasto odrywać po kawałku, wałkować na grubość ok 0,5 cm na stolnicy posypanej mąką i wykrawać ciastka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C. przez ok 15 min, do zarumienienia.
Studzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Jeżeli zdecydujecie się na stemplowanie, a zależy Wam na tym aby ciastka były symetryczne najpierw stemplujcie ciasto a dopiero potem wykrawajcie ciastka.

ciastka z mąki razowej


SMACZNEGO!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)