26 marca 2016

Czekoladowy mazurek jaglany z kremem z daktyli (III)

Mazurki przyrządza się raz do roku na Wielkanoc. Najczęściej są bardzo słodkie i bogato ozdobione bakaliami. U nas rządzi zdecydowanie mazurek czekoladowy, z masą z prawdziwej czekolady, ozdobiony bakaliami albo czekoladowymi drażetkami. Taki mazurek można jednak przygotować w dużo zdrowszej i mniej kalorycznej wersji. 
Poniżej przepis na mazurek bezglutenowy na kruchym spodzie z mąki jaglanej i oleju kokosowego. 
Krem czekoladowy to nic innego jak zmiksowane daktyle z kakao, a dekoracja to ulubione bakalie. Dzieciaki były zachwycone. 
Zdrowo i smacznie na Święta. 

 krem z daktyli kruche ciasto jaglane

wielkanocne wypieki



Jaglane ciasto

180 g mąki jaglanej
100 g oleju kokosowego (w stanie stałym)
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, rozwałkować i schłodzić je w lodówce przez ok 30 min. Uformować z niego wybrany kształt mazurka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 min do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Dobrze wystudzić
UWAGA: ciasto jest bardzo kruche, dlatego należy je bardzo ostrożnie przenosić.

Daktylowy krem czekoladowy

200 g daktyli bez pestek
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki wody
1 łyżka kakao


Daktyle namoczyć gorącej wodzie przez ok. 1 h., odcedzić. Zmiksować z wodą i kakao na gładki krem.


Wystudzony mazurek posmarować kremem daktylowym i udekorować ulubionymi bakaliami.

bezglutenowe święta


SMACZNEGO!

1 komentarz :

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)