Chleb:
1 kg mąki krupczatki1000 ml ciepłej wody
100 g świeżych drożdży
5 łyżek cukru
2 łyżki soli
5 łyżek siemienia lnianego
3 łyżki ziaren słonecznika
5 łyżek sezamu
2 łyżki pestek z dyni
150 g otrębów owsianych, żytnich lub pszennych
dodatkowo niewielka ilość otrębów do posypania blaszki
tłuszcz do posmarowania blaszek/keksówek
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać drewnianą łyżką w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość. UWAGA: ciasto jest bardzo rzadkie i rośnie jak szalone.
Keksówki posmarować tłuszczem i oprószyć otrębami. Ciasto przełożyć do połowy wysokości keksówek, ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 210 st. C.
Podane proporcje wystarczą do przygotowania trzech chlebów w keksówkach o długości 30 cm.
Z połowy porcji wychodzi jedna dłuższa keksówka.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)