Ciasto:
1 niepełna szklanka mleka40 g świeżych drożdży
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
500 g mąki pszennej (używam luksusowej)
80 g miękkiego masła
1 jajko
1 żółtko
0,5 łyżeczki soli
Kruszonka:
70 mąki krupczatki/pszennej50 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 g zimnego masła
Dodatkowo:
ulubione owoce lub dżemMąkę przesiać do miski, zrobić w niej wgłębienie i wsypać do niego rozkruszone drożdże. Zasypać je cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić aż drożdże zaczną pracować. Dodać cukier waniliowy, masło, jajko, żółtko i sól i wyrobić ciasto. Miskę za ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe aż ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość.
W tym czasie składniki na kruszonkę włożyć do miseczki i rozetrzeć między palcami, aż do uzyskania kruszonki.
Blaszkę do pieczenia (ok. 35 na 25 cm) natłuścić, ew. wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Na cieście ułożyć owoce sezonowe lub rozsmarować dżem, a następnie posypać kruszonką.
Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 150 st. C, następnie zwiększyć temperaturę do 180 st C. i piec jeszcze 20 min.
Przed podaniem ostudzić.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)