06 września 2015

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką jest bardzo łatwe do przygotowania, a do tego daje sporo możliwości smakowych, w zależności od tego jakie wybierzemy owoce. Jeżeli akurat nie mamy owoców doskonale sprawdzi się też dżem. Swoje ciasto przygotowałam z malinami i resztką jagód. 


domowe ciasto drożdżowe z dżemem

jesienne ciasto


Ciasto:

1 niepełna szklanka mleka
40 g świeżych drożdży
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
500 g mąki pszennej (używam luksusowej)
80 g miękkiego masła
1 jajko
1 żółtko
0,5 łyżeczki soli

Kruszonka:

70  mąki krupczatki/pszennej
50 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 g zimnego masła

Dodatkowo: 

ulubione owoce lub dżem


Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej wgłębienie i wsypać do niego rozkruszone drożdże. Zasypać je cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić aż drożdże zaczną pracować. Dodać cukier waniliowy, masło, jajko, żółtko i sól i wyrobić ciasto. Miskę za ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe aż ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość.

W tym czasie składniki na kruszonkę włożyć do miseczki i rozetrzeć między palcami, aż do uzyskania kruszonki.

Blaszkę do pieczenia (ok. 35 na 25 cm) natłuścić, ew. wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Na cieście ułożyć owoce sezonowe lub rozsmarować dżem, a następnie posypać kruszonką.

Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 150 st. C, następnie zwiększyć temperaturę do 180 st C. i piec jeszcze 20 min. 
Przed podaniem ostudzić.



ciasto z owocami i kruszonką

placem z owocami i kruszonką

SMACZNEGO!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)