BISZKOPT:
6 jajek
1 szklanka drobnego cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kawy mielonej
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier i cały czas ubijać. Dodać kolejno żółtka i delikatnie miksować. Stopniowo wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kawę i delikatnie wymieszać całość.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia (ew. posmarować masłem i posypać bułką tartą). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec ok. 40 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i podzielić na trzy blaty równej grubości.
Do nasączenia biszkoptu:
150ml bardzo mocnej kawy
50 ml likieru amaretto
Każdy z biszkoptowych blatów nasączyć 1/3 wymieszanej kawy i amaretto.
KREM:
500g serka mascarpone
260g śmietanki kremówki 36% (ew. 30%)
100g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. W osobnej misce zmiksować ser mascarpone z cukrem. Do serka stopniowo dodawać ubitą śmietankę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Dodatkowo:
wiśnie z konfitury namoczone w spirytusie
kakao do posypania tortu
ok. 25 szt. podłużnych biszkoptów
Przełożenie tortu:
Na pierwszym blacie ułożyć ok 1/3 masy i poukładać na niej wiśnie. Przykryć drugim blatem na który należy wyłożyć 1/3 masy, przykryć ostatnim blatem i całość posmarować pozostałym kremem. Wierzch tortu wygładzić i posypać obficie kakao, a boki obłożyć biszkoptami.
Tort schłodzić w lodówce przez ok. cztery godziny.
Dodatkowo udekorowałam wierzch tortu serkiem mascarpone wymieszanym z kakao.
SMACZNEGO!
Apetyczny :)
OdpowiedzUsuńtorcik piekny i na pewno mega smakuje :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńNiesamowicie efektowny :) A smakować musiał bajecznie :)
OdpowiedzUsuń