Bułeczki - 10 sztuk
60 g zmielonych płatków owsianych20 g miodu
20 g roztopionego masła
0,5 łyżeczki soli
200 ml ciepłego mleka 3,2%
15 g świeżych drożdży
320 g mąki pszennej tortowej
1 jajko
trochę całych płatków owsianych do posypania bułeczek
Do miski wsypać zmielone płatki owsiane, dodać miód, masło i sól. Dolać 3/4 mleka, dokładnie wymieszać wszystkie składniki i zostawić do ostygnięcia.
W pozostałej ilości mleka rozpuścić drożdże i dodać je do wcześniej przygotowanej masy. Na koniec wsypać przesianą mąkę i całość wymieszać. Ciasto dobrze wyrobić przez ok 10 min, oprószyć mąką i pozostawić przykryte ściereczkę do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 10 części i uformować z nich bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na ok pół godziny.
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Piec ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 st C.
Bułeczki wystudzić. Najsmaczniejsze są świeże.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)