Ciastka stokrotki z piankami marshmallows
(ok. 30 sztuk o średnicy 5cm)225g miękkiego masła
140g cukru pudru
1 żółtko lekko ubite
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
225g mąki
55g kakao
szczypta soli
kilka białych pianek marshmallows
4 łyżki dżemu
Masło i cukier utrzeć, dodać ekstrakt i żółtko i ubić na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, kakao i sól i całość wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie porcje i każdą zawinąć w folię i włożyc do lodówki na ok. 30min.
Piekarnik rozgrzać do 180st. C.
Ciasto rozwałkować pomiędzy kawałkami folii spożywczej albo papieru do pieczenia na grubość ok 1cm i wycinać ciastka . Ułożyć je blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 12-15min.
Pianki pociąć na małe plasterki i kiedy ciastka będą upieczone ułożyć je jako płatki i włożyć ciastka na ok 1 min z powrotem do piekarnika. Po tym czasie ciastka wyjąć i zostawić na ok. 5 minut do ostudzenia na blaszce, a potem przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia (są bardzo kruche).
Dżem podgrzać aby stał się płynny i zostawić do przestudzenia. Udekorować nim środki ciastek kwiatków.
SMACZNEGO!
Prześliczne! :)
OdpowiedzUsuń