01 kwietnia 2015

Migdałowe ciasteczka w wielkanocnej odsłonie

Kolejna propozycja na wielkanocne ciasteczka, tym razem migdałowe.


ciasteczka migdałowe



Ciasteczka migdałowe:

350g mąki pszennej
150g cukru pudru
130g masła
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
60g drobno mielonych migdałów
1 łyżka likieru amaretto

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30min. Po tym czasie rozwałkować na grubość 5mm i wykrawać foremkami. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180st C ok 12-15 min. (do zarumienienia).  Studzić na kratce.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku żeby zachowały kruchość.


Z podanej porcji wychodzi ok. 40 sztuk ciasteczek wykrawanych stemplami wielkanocnymi firmy Wilton.

wielkanocne stemple wilton ciastka

SMACZNEGO!


Wielkanocne Smaki - edycja V

1 komentarz :

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)