Inspiracje znalazłam dawno temu gdzieś w Internecie, a do ich zrobienia wykorzystałam przepis na ciastka maślane.
Ciastka maślane:
250g mąki
125g cukru pudru125g masła o temp. pokojowej1 jajko2 łyżeczki cukru waniliowego
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok godzinę. Potem rozwałkować na grubość ok. 5mm i wycinać odpowiednie kształty.
(nie miałam takiej foremki, tylko wycinałam ciasto nożem). Nabić na patyczki np. do lizaków.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut w 180st. C aż do zarumienienia. Delikatnie przełożyć na kratkę do studzenia. Kiedy wystygną dekorować lukrem
Lukier:
białko jajka
szklanka cukru pudru
Z białko z cukrem mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru.
Barwić barwnikami spożywczymi.
U mnie wąsy zrobione z rozpuszczonej czekolady.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)