Masa budyniowa na jedną tartę:
1 opakowanie budyniu waniliowego (z cukrem)
350ml mleka
ok 50ml soku z jeżyn (lub borówek)
do dekoracji
ok. 200g jeżyn (lub borówek)Zagotować szklankę mleka, w pozostałej rozpuścić budyń. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony proszek budyniowy i sok z owoców i cały czas mieszać aż budyń się zagotuje.
Budyń przełożyć na wcześniej upieczone ciasto i udekorować jeżynami (lub borówkami).
Sok nadaje budyniowi lekki posmak wybranego owocu oraz kolor. Oczywiście można ugotować budyń bez dodatku soku, jeżeli akurat nie mamy odpowiedniego.
Tartę jeżynową posypałam dodatkowo cukrem pudrem, ponieważ jeżyny były nieco kwaśne.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)