20 sierpnia 2013

Tarta jeżynowa i borówkowa

W poprzednim poście podałam przepis na kruche ciasto, które przygotowuje się z użyciem gorącego masła. Było pretekstem do przygotowania tarty. Powstały dwie jeżynowa i borówkowa.





Masa budyniowa na jedną tartę:
1 opakowanie budyniu waniliowego (z cukrem)
350ml mleka 
ok 50ml soku z jeżyn (lub borówek)

do dekoracji
ok. 200g jeżyn (lub borówek)

Zagotować szklankę mleka, w pozostałej rozpuścić budyń. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony proszek budyniowy i sok z owoców i cały czas mieszać aż budyń się zagotuje.

Budyń przełożyć na wcześniej upieczone ciasto i udekorować jeżynami (lub borówkami).

Sok nadaje budyniowi lekki posmak wybranego owocu oraz kolor. Oczywiście można ugotować budyń bez dodatku soku, jeżeli akurat nie mamy odpowiedniego.


Tartę jeżynową posypałam dodatkowo cukrem pudrem, ponieważ jeżyny były nieco kwaśne.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)