26 sierpnia 2013

Sernik z nutellą

Spodobało mi się pieczenie serników i eksperymentowanie z dodatkami. Postanowiłam zmodyfikować przepis na sernik z kajmakiem i wykorzystać nutellę.




Spód
200g ciastek maślanych
80g roztopionego masła

Masa
800g sera twarogowego (użyłam wiaderkowego kupionego w Biedronce)
2/3 szklanki cukru pudru
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
0,5 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200g nutelli


Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać dokładnie roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy ok 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć ciastka i dokładnie wcisnąć je w dno, aby powstała jednolita, płaska powierzchnia. Tortownicę wstawić do lodówki.

Ser zmiksować z cukrem, wbić po kolei po jednym jajku i cały czas miksować. Dodać ekstrakt, kremówkę, mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować.
Masę podzielić na dwie, mniej więcej równe części, do jednej dodać nutellę i dokładnie zmiksować.
Na ciasteczka wyłożyć masę z nutellą. Na to wylać pozostałą masę serową, tworząc np. kółka, tak aby masy przebiegały na zmianę.

Piec ok. 60 min w 175st. C. Studzić w piekarniku, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.


 SMACZNEGO!

1 komentarz :

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)