10 sierpnia 2013

Jeżynowe muffinki

Bardzo lubię piec muffinki. Moje dzieciaki je uwielbiają, a poza tym można eksperymentować z dodatkami. Tym razem zrobiłam muffinki z jeżynami i jeżynowym kremem.






Muffinki - ciasto (na 12sztuk):
składniki suche:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki cukru

składniki mokre:
1 szklanka jogurtu naturalnego (może być kefir albo maślanka)
2 jajka
100g stopionego masła (przestudzonego)


W jednej misce mieszamy składniki suche na muffinki, a w drugiej mokre. Do miski z suchymi dodajemy składniki mokre i mieszamy, ale niezbyt dokładnie (składniki mają się połączyć ale nie dążymy do idealnie gładkiego ciasta).
 
To mój podstawowy, najczęściej wykorzystywany przepis na muffinki. Na koniec do ciasta wrzucam wybrane dodatki. Tym razem padło na jeżyny.


Dodatek do ciasta:
150g jeżyn

Krem:
250g serka mascarpone
50g cukru pudru
15ml soku z jeżyn *

+ opcjonalnie 12 jeżyn na wyłożenie na krem


Ciasto wyłożyć do papilotek umieszczonych w foremce na muffinki. Umyte i wysuszone jeżyny ułożyć na muffinkowym cieście. Można też nałożyć do papilotek część ciasta, potem kilka jeżyn i znowu warstwę ciasta. 
Piec ok. 25min w 180st C.


Mascarpone dokładnie zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z jeżyn na gładki krem.
*Jeżeli nie mamy gotowego soku z jeżyn, łatwo go przygotować z owoców. Ok. 1/3 szklankę umytych jeżyn zasypać łyżeczką cukru i zagotować aż puszczą sok. Przecedzić przez sito. Wystudzony sok można dodać do serka mascarpone.


Udekorować kremem wystudzone muffinki, i przyozdobić owocami jeżyn.


SMACZNEGO!

1 komentarz :

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)