19 sierpnia 2013

Kruche ciasto inaczej - z gorącym masłem

Chyba każdy, kto piecze zna przepis na kruche ciasto. Zimne masło, mąka, chłodzenie .... I tak też zawsze robiłam. Aż trafiłam na przepis zupełnie inny, który mnie zaintrygował, bo używa się gorącego rozpuszczonego masła. Musiałam spróbować.I to był strzał w dziesiątkę! Polecam. Tartę będę już przygotowywać tylko na takim.








Składniki na kruche ciasto:
90g masła pokrojonego w kostkę
3 łyżki wody
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
szczypta soli
150g mąki

W naczyniu żaroodpornym umieścić masło, wodę, cukier olej i sól. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stC na około 12min. Kiedy masło rozpuści się i zacznie brązowieć na brzegach wyjąć i drewnianą łyżką wymieszać z mąką na jednolite ciasto. Gorące przełożyć na formę do tarty i rozgnieść na całą formę. Nakłuć widelcem i piec ok. 15min w 200stC, po czym wyjąć z piekarnika.

Przy nakładaniu ciasta na formę najlepiej użyć łyżki bo ciasto jest gorące. Początkowo wydawało mi się, że nie wystarczy go na pokrycie całej foremki (mam taką o standardowej wielkości), ale udało się przykryć ją ciastem tak jak widać na zdjęciu. Gdyby ktoś chciał mieć wyższe brzegi i dodatkowo ciasto na przykrycie tarty pasowałoby podwoić liczbę składników.
Ciasto piecze się bardzo ładnie, nie kurczy się, nie wymaga obciążania grochem czy kulkami ceramicznymi. Pachnie niesamowicie "maślanie". Według mnie jest dużo mniej kłopotliwe niż z najbardziej znanego przepisu, a przede wszystkim bardzo pyszne.


SMACZNEGO!
  







2 komentarze :

  1. muszę wypróbować, bo tradycyjną metodą ostatnio mi nie wyszło - może ta się sprawdzi?:)

    OdpowiedzUsuń

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)