Kruche ciasteczka
150g masła
250g mąki
50g cukru
1 małe opakowanie cukru waniliowego
100g masy marcepanowej
1 żółtko
Masło zmiksować mikserem na puszystą masę. Dodać cukier, cukier waniliowy, masę marcepanową i żółtko i zmiksować na najwyższych obrotach aby wszystkie składniki uzyskały jednolitą konsystencję.
Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę. Na koniec zagnieść ciasto ręcznie i włożyć do lodówki na ok. 30 min.*
Rozwałkować na grubość ok 4 mm i wykrawać ciastka.
Warto posypać ciasto mąką żeby foremki do niego nie przywierały.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 175scC. ok. 12-15min, aż do zarumienienia brzegów ciasta. Zostawić do ostygnięcia.
*Uwaga: ciasto jest bardzo kruche i dobrze wykrawa się tylko bardzo mocno schłodzone. Ja trzymałam 30 min. w zamrażarce. Najlepiej wyciągać po kawałku i wykrawać.
SMACZNEGO!
CHYBA MASZ JUŻ CAŁĄ KOLEKCJĘ FOREMEK DO CIASTEK, CIĄGLE COŚ NOWEGO FAJNEGO SIĘ TU POJAWIA :D
OdpowiedzUsuńmam wielkie pudło różnych foremek do ciastek, ale ciągle mi mało ;)
Usuńojej, ale bajeranckie, dla dzieciaków wielka frajda!
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić dokładnie te foremki? Ciastka wyglądają świetnie, a ja mam wielbiciela dinozaurów w domu;) Będę wdzięczna za namiary. Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńTo są foremki z kompletu 100szt różnych kształtów firmy Zenker by Fackelmann.
Usuń