26 lutego 2013

Chałka


Czy można nie lubić bułki chałki? Ja uwielbiam. Z masełkiem najlepsza, i dżemem też. W końcu postanowiłam zrobić chałkę samodzielnie. 





CHAŁKA:
300ml mleka
30g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
550g mąki
1 jajko (oddzielone żółtko i białko)
1 łyżeczka soli
50g rozpuszczonego ciepłego masła.

ew. kruszonka
2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru i 1 łyżka masła (zagnieść razem i rozetrzeć palcami ;) )

Drożdże zmieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, zostawić że
by zaczęły pracować. Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn drożdży, dodać żółtko, masło i zagnieść aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Jeszcze raz zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Utworzyć z nich wałeczki i zapleść w warkocz, a końcówki dać pod spód. Z ciasta można również uformować bułeczki.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na ok 30 min.
Posmarować roztrzepanym białkiem i ew. posypać kruszonką.

Piec ok. 30 min w 180st.C.


Ponieważ niezbyt równo podzieliłam ciasto na trzy części powstała jeszcze mala bułeczka. 
Na chwilę przed włożeniem do piekarnika:


Czas na przyjemność jedzenia:

                                                                              SMACZNEGO!

1 komentarz :

  1. Katinko, każdy by się skusił na taką piękną chałkę! :))) ślicznie wygląda i pewnie jest o niebo lepsza niż te kupowane w piekarni czy sklepie :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)