SKŁADNIKI
250ml mleka
50g masła
25g świeżych drożdży
500g mąki
75g cukru
0,5 łyżeczki kardamonu*
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
NADZIENIE
40g miękkiego masła
50g cukru
1 łyżeczka cynamonu
DODATKOWO
żółtko
cukier o grubym krysztale
Mleko podgrzać do letniej temperatury.
Rozdrobnione drożdże wymieszać z łyżką cukru i 4 łyżki letniego mleka. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek i wlać rozcieńczone drożdże. Przykryć ściereczką i zostawić na ok. 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
W mleku rozpuścić masło, dodać sól. Kiedy drożdże spęcznieją do miski dodać mleko, resztę cukru i kardamon. Wymieszać wszystkie składniki na jednolite ciasto. Wyrabiać ok. 10 min by stało się elastyczne. Przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości ok. 0,5cm.
Cukier wymieszać z cynamonem. Ciasto posmarować miękkim masłem, a następnie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Ciasto zawinąć wzdłuż i pokroić na kawałki grubości ok. 3-4cm. Krążki ciasta ułożyc na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok 2 cm. Przykryć ściereczką i zostawić na ok 20 min.
Żółtko ubić z łyżeczką wody, posmarować nim bułeczki. Posypać cukrem. Piec ok. 8-10min. na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 250 st. C.
Studzić przykryte ściereczką.
* moje były bez kardamonu bo akurat inie miałam go na stanie.
SMACZNEGO!
apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie, niestety nie znoszę cynamonu! :/
OdpowiedzUsuńA gdzie jajka? Bez jajek te bułeczki?
OdpowiedzUsuńJak widać w przepisie - tak, bez jajek te bułeczki :)
Usuń