29 marca 2013

Wielkanocny Baranek i Zajączek

Zbliżają się Święta Wielkanocne więc czas wyjąć odpowiednie formy i upiec baranka i zajączka.
Wykorzystałam przepis na babkę piaskową.






Przepis na ciasto na Wielkanocne zwierzaki (proporcje na baranka i zajączka):
150g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120g cukru pudru
4 łyżeczki cukru wanilinowego
4 jajka
szczypta soli
240g miękkiego masła


Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno z solą. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie wsypać obie mąki i proszek do pieczenia (oczywiście przesiane). Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie połączyć.
Foremki należy dokładnie nasmarować masłem i skręcić, a ciasto umieścić w środku. Na wszelki wypadek warto podłożyć pod foremki folię aluminiową, bo ciasto może troszkę wyciec.
Piec ok 40-45 min. w 180st.C. Wyjąć z piekarnika, zostawić w foremkach do lekkiego ostudzenia, a następnie delikatnie wyjąć. Odciąć nadmiar ciasta. Oczy z goździków wbić nim ciasto wyschnie.
Baranka i zajączka można udekorować np. lukrem, ale mnie odpowiada taki posypany cukrem pudrem. Ładna i smaczna ozdoba wielkanocnego stołu.

 SMACZNEGO!

1 komentarz :

  1. To się nazywa prawdziwa tradycja, pewnie mało kto ma takie formy i piecze takie zwierzaki. Zapraszam Cię do mojej zabawy wielkanocnej (szczegóły na blogu), można nawiązać nowe blogowe kontakty i przy okazji wygrać małą nagrodę :-)

    OdpowiedzUsuń

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)