18 lutego 2013

Kruche ciasteczka

Kto ich nie lubi? Kruche, pysznie maślane ciasteczka.  Mmmmm... Warto zrobić, szczególnie jeżeli zostały nam żółtka po zrobieniu np. Pavlovej





 
Składniki:
500 g mąki
250 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

130 g cukru pudru
5 żółtek
1 łyżka oleju

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Uformować w kulkę, zawinąć w folię i schłodzić ok. 1h w lodówce.
Wyjąć, rozwałkować na grubość ok 3mm i wykrawać ciasteczka.
Piec ok. 10-15min w 170stC. do zarumienienia. Wystudzić na kratce.  Zjadać ze smakiem.

Proporcje składników łatwo przeliczyć w zależności od ilości posiadanych żółtek.



 SMACZNEGO!


9 komentarzy :

  1. śliczne! podoba mi się ten stempel. dzięki takiemu kształtowi wyglądają ciacha bardzoo profesjonalnie :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne!!! Artystka z Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne ! Chętnie bym się poczęstowała ;) Gdzie można dostać takie foremki / stempelki ? Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Foremki (bo to komplet 4 sztuk) kupione zupełnie przypadkowo w jakimś markecie kilka lat temu. Firmy nawet nie pamiętam. Pozdrawiam i zapraszam do zaglądania na bloga.

      Usuń

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)