21 marca 2016

Wielkanocne ciastka ule

Do wykonania tych ciasteczek niezbędne są specjalne foremki, mające najczęściej kształt uli (stąd nazwa). Ja nabyłam wielkanocną wersję foremek w kształcie pisanki, kurczaczka i zajączka. 


ciasteczka 3d z masą

wielkanocne ciasteczka z kremem

Wielkanocne ciastka ule 

(około 60 sztuk)

300 g mielonych orzechów włoskich
300 g cukru pudru

1 białko
1 łyżeczka ciemnego rumu


Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zagnieść z nich ciasto i schłodzić je w lodówce. Przy pomocy foremek przygotować puste ciasteczka.

Kremowe nadzienie

200 g masła
12 g cukru waniliowego
2 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżka rumu

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka z cukrem ubić w kąpieli wodnej aż zgęstnieją. Odstawić i mieszać aż do wystygnięcia. Połączyć ubite jajka z utartym masłem i dodać rum.



Maślane ciasteczka podstawki

140 g mąki
100 g masła
40 g cukru pudru
1  żółtko

Z podanych składników zagnieść gładkie elastyczne ciasto, schłodzić 30 min w lodówce. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać kółeczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C aż do zarumienienia. Ostudzić na kratce.

Puste ciasteczka napełnić przy użyciu łyżeczki kremem a następnie zamknąć maślanym kółeczkiem. Udekorować wedle uznania roztopioną czekoladą, lukrem i kolorowymi posypkami.
Przechowywać w lodówce.


(zdjęcie ze strony producenta)


ciasteczka ule zajączek kurczaczek pisanka


SMACZNEGO!






































2 komentarze :

  1. aż mi szczęka opadła - toż to dzieła sztuki, nie ciastka! żal jeść

    OdpowiedzUsuń
  2. pomysł z wielkanocnymi ulami to zdecydowanie strzał w 10!

    OdpowiedzUsuń

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)